Wednesday, 9 November 2011

Manusia Ibarat...

assalamualaikum kepada para mujahid dan mujahadah..
lama rasanya tidak update..
biasaLah sibuk dengan perkara2 jihad(insyaAllah)..

tajuk hari ini agak  pelik bila saya menaipnya..
MANUSIA IBARAT..
pasti para mujahid dan mujahadah ingin tahu apa isi yang terkandung
dalam  tajuk ini..

bagi  saya manusia  ibarat barang yang telah siap diproses 
hanya  tinggal  untuk  dipromosikan  sahaja..
mengapa saya katakan  begitu??
ini  kerana barang yang siap 
cantik bentuknya,,menarik  perhatian orang ramai
mesti ada cacat celanya..

begitu jugalah manusia.
walaupun  telah ditarbiyah mesti akan hilang pentarbiyahan itu 
jika tidak diamalkan dengan perbuatan...

tetapi segala itu boleh diubah jika ada dalam diri seorang individu itu untuk berubah...
kerana firman Allah:
"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum 
sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri"
(Surah Ar-ra'd:;ayat 11)


wallahua'lam..

Saturday, 24 September 2011

TeriMa KasiH Penaik Semangat...

Alhamdulillah...
Segala puji bagi Dia yang mencipta langit dan bumi...
dapat lagi saya menaip entry dibLog ini sebagai santapan kawan jihad...

hati saya berasa lega apabiLa abang saya Shahiddan yang jauh diperantauan menelefon sebentar tadi..
beliau banyak memberi semangat kepada saya...
lebih2 lagi ketika saya hampir menghadapi permulaan kehidupan iaitu SPM...



untuk menghadapi peperiksaan kita hanya perlu tenang sahaja...
banyakkan soLat sunat malam...
baca buku teks,,buat study group,,latihan banyakkan,,
hanya dalam keadaan TENANG...
apabila sudah terlalu hampir dengan peperiksaan dekatkan diri kepada Allah.
ituLah salah satu rahsia kejayaan...

baiklah,,mungkin ini sahaja...
walaupun perkataan tidak melebihi 340 patah perkataan...
yang saya harapkan adalah perkongsian yang berkualiti...
bukan kuantiti..


..wallahu'alam..

Friday, 12 August 2011

DuGaaN diHadapi Dengan KeTabaHan

..Zukhirni binti Mohtar..
itulah nama seorang sahabat yang saya kenal sejak tingkatan 4(2010)
segala ketabahan beliau amat dikagumi..
sikit-sikit Allah mengujinya..
tetapi dengan SABAR dan TABAH 
beliau hadapinya juga..walaupun ia amat perit..
saya berkata demikian mungkin atas pengalaman yang pernah saya alami dulu...

kembali kepada sahabat yang dikasihi tadi,,
pada 10 Ogos 2011 bersamaan 10 Ramadhan 1432h..
beliau telah dikhabarkan bahawa bonda yang tercinta jatuh sakit akibat kemalangan..
sekarang ditempatkan di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban.
tingkat 8,,wad 8b,,katil 21..


kejadiaan berlaku selepas bonda beliau me'marking' van yang telah dipandu oleh bonda ke dalam garaj.
kedudukan garaj tersebut membukit sedikit khabarnya..
ada yang mengatakan kemungkinan si bonda tidak menarik habis 'hand break'
dan menyebabkan van itu ingin meluncur kebawah.
seorang kanak-kanak berumur 7 tahun telah melihat keadaan itu 
dan memberi amaran kepada bonda...bonda cuba menahan van tersebut,,
tetapi malangnya van itu terlalu berat untuk ditahan oleh seorang ibu yang bergelar wanita..

akan tetapi,,pembaca jangan terkejut kerana
van tersebut mengalami "kecederaan" pada lampu belakang
dan mempunyai keKEMEKkan disebelah kanan.
mungkin disebabkan hormon adrenaline yang dirembeskan oleh bonda ketika menahan van.

yang melihat kejadian tersebut hanya kanak-kanak 7tahun itu..
apabila ditanya "apa yang adik nampak?"
adik itu menangis dan merayu ingin pulang ke rumah..
mungkin adik itu ketakutan setelah melihat kejadian tersebut..

bonda mengalami kecederaan parah pada bahagian dalaman..
hanya bahagian organ iaitu limpa dan usus
keadaan bonda masih lagi belum stabil
doktor tidak membenarkan makan dan minum..
cuma titikkan air pada bibir bonda setiap 3jam

apa2 pun..
mohon doa daripada pembaca buat bonda
agar disembuhkan oleh Allah dan kembali ceria bersama keluarga tercinta..


Wallahua'lam..

Friday, 10 June 2011

HurM...!! sedap2

sekian lama tak update bLog nih....
naik bersawang bLog nih...
apa yang sedap nih??(kok muncul sokLan ni kat muncung mulut anda)
malam ni saya meratah BIG APPLE ala2 dunkin donut...
sedap lak aaiii...



pilihan ku..purpLe colour...

p/s:: pastikan yg anda beLi adalah halal!!
renung2kan...sLamat beramal...


Saturday, 30 April 2011

Road To KuaLa LumpuR!



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Dimulai dengan salam kesejahteraan kpd pembaca2 bLog Jihad ini.
Semoga Allah memberkati urusan harian kita.
Berdasarkan tajuk yg ada aku nak crite dgn diiringi lagu2 untuk kongsi pengalaman.

Pada 27 April 2011 hari rabu, aku bersama rakan2 seperjuangan memborong ke KL untuk menuju ke 
tempat melihat dinOsour(PUSAT SAINS NEGARA) & Pesta Buku PWTC.
Seronok sangat dapat pegi tgk din0sour, yela..aku mana penah poie.
Gayat la jadi ye. Normal kn?!

Kita teruskan penceritaan.
Ada la 2bas yg mengangkut kami untuk ke KL, satu untuk FAR dan satu lg untuk BC.
Aku terpaksa bercampur dengan BC kerana bas FAR terlalu penuh.
Baiklah terima seadanya walaup0n ati agak berat.
Perjalanan diteruskan ke PSN:

antara ahli2 BC

antara ahli2 FAR
 Selain memborong buku2 kami juga memborong gambar2 bersama artis dan para Ilmuan. 
Zoom in!!








Setelah tamat memborong, kami pun bergerak untuk pulang ke sekolah.
Agak berat hati untuk pulang kerana tidak puas shopping(ayat normal bg seorang perempuan)


lintasan yang sangat bahaya ye anak2!




waiting for you school bus!!
 Pada mulanya kami merancang untuk pergi ke Times Square.
Tetapi, alangkah malangnya tak dapat pergi kerana Raja(pemandu bas) kami 
kata tak dapat pergi sebab terlampau sesak di jalanan(hanya membina alasan bet0l Raja tuh!)
Betapa sedihnya kami ketika itu. Betul2 memberontak kami didalam bas.
Kecewa, kesal, menyesal(aik! apa kne mengena?)

Cikgu cuba mengambil ati kami dengan berhenti di R&R Nilai untuk ambil dan buang angin dan makan.




huh! Maka bertolak la kami ke sekolah.
Lam perjalanan dalam bas kami menyambut befday izyan izzati yg ke 17tahun.

Firdaus conduct untuk wish befday Izyan.
tangan ala2 Usop(pelakon Hantu mak Limah balik kampung)
Baiklah, itu sahaja pengalaman yg aku nak kongsi kerana ini adalah ta0n terakhir aku jd pLaja sekolah menengah. So, pembaca kne la cari pengalaman id0p dan berkongsi bersama!!


Penjualan "The Plight Of Palestine"

بسم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah, dapat juga samb0ng cerita "hati" dalam blog ni.
Di page ni aku nak cerita pasal tajuk kat atas tuh.
Masa hari ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR & PIBG 
kami ahli TPOP(nama singkatan) telah mengambil peluang untuk mencari keuntungan
dengan membuat jualan seperti "mesej, buger, jejari, nuget".
Syukur kehadrat Ilahi kerana jualan kami memcecah RM500. 
Akhirnya, ia melebihi modal yg kami keluarkan.

maggi+sosej=mesej


antara muka2 peniaga TPOP








Kat sini aku nak bagitahu korang, aku menyertai program nih
 ibarat aku sedang MENITI JIHAD
untuk PALESTIN.
Sikit2 aku belajar apa itu JIHAD!
Perlu ada kesungguhan, pengorbanan serta kesetiaan.
Lepas ni korang rajin2 la sibukkan diri untuk mencari pengalaman.
Wallahua'alam....

Happy Bufday, Natijah!

نحمد الله ونشكره بحمد الله الحمدللة
Segala pujian dan ucapan syukur ke Hadrat Ilahi
Dengan ini, Natijah binti Musa telah pun mencecah 18tahun.
Beliau adalah seorang yg sangat periang dan seorang kakak yg baik dalam batch form5(beliau
turun darjah ketika sekolah rendah d0lu2 sebab tuh umur 18 tp ambil SPM ta0n nih) untuk tahu
lebih lanjut silalah tanya beliau. Lau tanya aku salah fakta nanti.

ANYEO!!(trademark beliau)

Celebrate kat SEREMBAN PARADE.
yang malangnya, tak menjadi untuk natijah SHOCK(not STROK) kerana perancang dibuat atas dasar
gelabah

Untuk pengetahuan umum, rancangan party ini telah dirancang oleh 
Arifah dan Natijah's mother. 

Kami membiarkan beliau turun dahulu di kawasan tersebut
 tetapi kami turun di TERMINAL ONE(tak ja0h namanya tuh!). 
Maka terpaksa la kami berlari anjing untuk mengejar beliau di
 SEREMBAN PARADE. Unfortunately, kami yg dipenuhi dengan peluh 
ibarat air terjun ketika itu, 
tp beliau datang ke PIZZA HUT dulu. 
Hal ini gara2 menunggu Arifah dan Farahin si kedekut kredit yg menjemput Izyan di Terminal 1. 

Thanks to uncle and aunt was spent for Pizza







Mari berdoa bersama::

Ya Allah...!! Engkau berkatilah hidup insan yg ku kasihi ini serta jadikanlah dia daripada kalangan wanita2 solehah ... jika akalnya setipis rambut ,, tebalkanlah dgn ILMU ... jika hatinya separuh kaca ,, kuatkan dgn IMAN ... jika perasaannya selembut sutera ,, hiasilah dgn akhlak dan kasih sayang ... amiin Ya Rabbana ...



Friday, 29 April 2011

Terselit Nilai Dalam Kehidupan

Bismillahirahmanirrahim. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Alhamdulillah, hari ini aku nak cita nilai yang aku dapat dan aku akan kongsi kpd pembaca yang budiman.
bak kata cikgu Muhammad bin Aspari
"Apabila kita membuat  sesuatu perkara, maka fikirlah dan cari nilai atau moral kita dapat.
Setelah itu apa yang anda akan lakukan pada masa akan datang."

Kerjasama (التعاون)
Seronokkan apabila kawan kita membantu antara satu sama lain.
Masa kat kelas tengahari tadi, kitaorang buat penyusunan untuk peperiksaan pertengahan
tahun yang akan mengunjung tiba pada 3 Mei 2011. Hurm...aku teruja tengok semangat kengkawan aku yg sanggup tolong untuk membantu tolak loker yang gedabak apatah lagi berat dgn buku. 




Seterusnya adalah::

 Kesabaran (الصبر)
Apa aku nak cite skang ni, kes untuk mengangkut diri pulang kerumah.
Waduuh..!! bas da ada tapi kita tak tau pLak bas SOUTRHEN(bet0l kew aku eja nih) tu bas kteorg.
Selalu ya bas skola Raja yg kteorg naik.
Erm..Dalam keadaan yg sangat panas kami menahan kebakaran kulit
 kerana tidak memakai SUNBLOCK. Watch out!! Tapi rupa2nya sabar itu sangat INDAH. 
Kami sempat berfoya-foya di tengah terik matahari. Zoom in!!





So, what should we do after this!!
From now learn to find the value in our daily activities!!